Почетна » Исхрана » Јогурт

Исхрана

Повеќе од Исхрана


Јогурт

Јогуртот е ферментиран млечен производ, добиен со додавање на бактериски култури земени од млекото кои ја поттикнуваат трансформацијата на лактозата во млечна киселина.

Јогурт • Јогуртот е храна која не смеете да ја изоставите од вашето секојдневно мени поради големиот број на здравствени придобивки.

• Храна во чија основа се содржат калциумот, калиумот, фосфорот, витамините Б2, Б5, Б15, белковини, цинк...


Јогурт • Храна која е збогатена со активни култури и добри бактерии кои имаат одлично влијание на нашиот организам, го зајакнуваат имунолошкиот систем, го штитат организмот од инфекции и пред се ја подобруваат работата на желудникот.

• Се поголем е бројот на истражувања кои докажуаат дека со редовно конзумирање на јогурт ние го продолжуваме нашиот живот и си обезбедуваме "клуч за долговечност"


Јогурт • Јогуртот ги штити белите крвни клетки од инфекции, вируси и дирекно му помага на имунолошкиот систем да се одбрани од главните причинители на канцерогените заболувања. Поради содржината на концентрираната линолова киселина ( OAK ), јогуртот помага во превенцијата на појавата на срцеви заболувања.

• Не само што ја олеснува работата на желудникот, туку ја подобрува работата на целиот дигестивен систем.

• Го спречува таложењето на масти, го минимизира губењето на мускулна маса па така помага во одржувањето на вашата посакувана телесна тежина.


Јогурт • Редовното конзумирање на јогурт го зголемува добриот хлорестерол ( HDL ) а го редуцира лошиот хлорестерол ( LDL ) во крвта.

• Јогуртот е храна која го стимулира растењето кај децата. Ја зголемува способноста за апсорпција на минерали, затоа е особено важен за децата

Mеѓу оброци но и за моменти на голема исцрпеност и замор препорачуваме чаша јогурт .


Адреса: Глигор Новаков бр.26 Струмица (Индустриска зона Север)
Телефон: 034/346-101
Факс: 034/344-101
e-mail: joka@t-home.mk

Развиено од: Copyright © 2012 Јока Млекара. Сите права се заштитени.

Пратете го ова на пријател